Sunday, June 28, 2009

DOAKAN AKU BERJAYA

28.06.09 (Ahad) - Seorang pemuda lepasan UPM kini mula menggerakkan langkah beliau apabila beliau mula berhijrah ke Kuala Lumpur untuk memulakan kehidupan sebagai pekerja. Menurut saksi,"owh.. saya kenal sangat dengan kippie tu, die memang tak mahu pergi, tapi desakan dan cabaran yang di terima dari musuh dalam selimut die, tambahan pula sokongan penuh dari kawan-kawan, kini die dah mula bersemangat kembali". Kehidupan beliau (kippie) sebelum ini amat membebankan kerana beliau terpaksa tidur dari pagi hingga ke tangah hari untuk menghilangkan penyakit bosan yang beliau hadapi sejak meninggalkan pengajian beliau. Pelbagai cara perubatan telah dijalani; tradisional dan moden. Beliau telah pergi ke Bakri Batu 9 untuk di interview tetapi mungkin cara perubatan tersebut tidak memberi kesan sempurna terhadap beliau. Ini berikutan dari pengalaman yang tidak cukup oleh beliau. Menurut keluarga beliau,"kami sokong sepenuh sokongan kepada acik dimana pun acik nak keje". Harapan yang tinggi di letakkan kepada kippie, dengan ini marilah kita sama-sama berdoa agar beliau berjaya kelak. -kippie87-

nota buat semua :: blog nie akan diberhentikan buat seketika bagi memberi ruang untuk proses pembaikan. Kerjasama anda amat dihargai. Assalamualaikum.

Wednesday, June 24, 2009

I tahu I bukan lelaki idaman U, tapi U wanita idaman I !!

Rabu (24.06.09) - Wooo.. jam pukul 4:51am.. ape kes aku boleh terjaga nie.. baik2 nak tido terus terbangun? angau?.. tak mungkin.. wahahaha~ korang sume mesti nak tau kan ape penyebab musabab yang buat aku bangun lantas menulis nukilan yang tidak seberapa nie.. selamat membaca yer.. Opss.. Trime kaseh sbb membace.. (shy)

Ape ayat-ayat best aku nak gune nie mase nak mengurat die?..

Situasi 1: [zaman atok aku bercinta dengan nenek aku]

Bibirmu merah bak delima, hidungmu mancung bak seludang”..
[erk.. mesti die ingat aku nie bace sajak kn?]

“Kau cantik bak bulan purnama
[aduhlah.. bulan tu cantik ke? ade kene penampor jugak dengan 'die']


Situasi 2: [ayat mengurat berlapik]

“I suka wanita ayu, lembut dan berbudi pekerti tinggi”....“macam U
[mesti 'die' cair kan?]

“Saya sedang mencari calon buah hati dan jika berminat bolehlah mohon”.
[kalau die mohon ok lah kowt.. kalo die reject?]

:: ayat-ayat macam nie boleh lah aku gune untuk kecemasan.. kalo lah 'die' reject.. aku sambung jek ayat nie.. “I bukannya tuju kan ayat itu pada U


Situasi 3: [ayat mengurat romantik]

“I baru faham erti cantik apabila melihat wajah you
[sumpah aku tak akan pakai ayat ni.. biar lah depan aku tu lisa suriani]

“Bertemu dirimu umpama mimpi indah yang mengasyikkan
[aduhlah.. macam mana aku boleh terpikir ayat ni]

“Seribu mawar tidak dapat menenggelamkan kecantikan sekuntum mawar idaman hatiku”
[akibat banyak nyanyi lagu rock kapak lah nie.. aduhlah]

:: aku bukan tak berani nak guna ayat-ayat macam ni.. tapi kalau aku guna, ada pulak 'die' cakap aku gila.. ada ke orang gune ayat2 mcmnie lagi?.. huish~


Situasi 4: [ayat direct]

“Agak-agaknya bila kita boleh couple”
[wahaha~ nie ayat nabil nie]

“I tengok U ni sesuai sangat untuk jadi teman I. I berbesar hati kalau U setuju”
[apa reaksi die kalau aku cakap macamni?]

“I tahu I bukan lelaki idaman you, tetapi you wanita idaman hati I”
[aku rase aku nak gune nie lah nanti.. walao~]

:: ayat-ayat ni memang sesuai kowt kalau orang yang jenis macam aku nie?.. tunggu dan lihat ye?.. huish.. gentle sangat nie..


Situasi terakhir: [situasi aku sendiri]

“kenapa perlu mengurat dengan kata2, kan bagus kalo kata2 tu kite tukar jadi perbuatan?”
[cakap.. cakap.. semua orang boleh cakap]

“Saya tak pandai mengurat, taklah sehensem mana, siapalah yang sudi
[guna ayat nie lagi selamat, tunggu green lite, baru guna ayat direct.. kombinasi yang bagus kowt~]

“betul ke orang cakap lagi direct lebih power?.. kalo macam tu U nak x terime I jadi bf U
[aku kombine kan lagi situasi dengan situasi]

:: dah macam2 ayat aku pikir, aku bace, aku copy dan aku paste.. gile lah semua nie.. nonsence..


Situasi lagi akhir dari terakhir:

“Mak~ mak lah tolong carikkan jodoh untuk acik.. boleh?”
[lantas dengan selambe jek, mak aku pun jawab....]

“Keje lah dulu.. nanti mak tolong rekemen anak mak cik tue
[huh.. kan senang~]

:: lain orang lain style.. tp aku sangat2 yakin dengan pilihan keluarga.. anak mak ke aku nie?.. wahaha~ lantaklah ape orang nak kate..


nota untuk tatapan semua:
karya nie ditaip untuk bacaan jek.. bukan situasi aku.. wahahaha~

::komen erk::

Tuesday, June 23, 2009

T.A.G.G.E.D

RULES:

1. Put your iTunes, Windows Media Player, etc. on shuffle.



2. For each question, press the next button to get your answer.



3. YOU MUST WRITE THAT SONG NAME DOWN NO MATTER HOW SILLY IT SOUNDS.



4. Tag 10 friends.



5. Everyone tagged has to do the same thing.



6. Have Fun!.



IF SOMEONE SAYS 'ARE YOU OKAY' YOU SAY?:-
aku tak percaya cinta - liyana jasmay
(erk.. dah boleh remove dr plylist nie~)



HOW WOULD YOU DESCRIBE YOURSELF?:-
goyang duyu - project pop
(ayuh goyang... duyu... oooo~ ooo~)



WHAT DO YOU LIKE IN A GUY/GIRL?:-
gelombang cinta - butterfinger
(apehal jawapan n lagu2 nie matching2 sume.. lala~)



HOW DO YOU FEEL TODAY?:-
you dont have to be so nice - couple
(no more mr.nice guys.. wahaha~)


WHAT IS YOUR LIFE'S PURPOSE?:-
amoi chantek - hujan
(yeah!!!.. jom kejor ahmoi~)



WHAT'S YOUR MOTTO?:-
mawar khayalan - laila's lounge



WHAT DO YOUR FRIENDS THINK OF YOU?:-
silly lily - bunkface
(knape x silly kippie~ sikit jek lg)



WHAT DO YOUR PARENTS THINK OF YOU?:-
guris - twickheads
(xmo!!.. sy syg parents sy)



WHAT DO YOU THINK ABOUT VERY OFTEN?:-
selamat jalan - type-x
(ditujukan wat miss lynna.. jgn noty2 kat usm.. wahaha~)



WHAT DO YOU THINK OF YOUR BEST FRIEND?:-
air - bintang
(sahabat~ korg umpama bintang~)



WHAT IS YOUR LIFE STORY?:-
fight for your right - ACAB
(sgt betol!!.. wahahaha~)



WHAT DO YOU WANT TO BE WHEN YOU GROW UP?:-
gadisku dalam koma - the times
(nsib baik aku bukan gadis~)



WHAT DO YOU THINK WHEN YOU SEE THE PERSON YOU LIKE?:-
tanda-tanda patah hati - type x



WHAT WILL YOU DANCE TO AT YOUR WEDDING?:-
that day - one buck short
(yeah!!.. nice song)



WHAT WILL THEY PLAY AT YOUR FUNERAL?:-
hitam - pesawat
(apekah?.. ingt nie perkebumian omputih ke?)


WHAT IS YOUR HOBBY/INTEREST??:-
suasana hari raya - sharpshooter
(selamat hari raya semua... walao~)


WHAT IS YOUR BIGGEST FEAR?:-
where all the boot boys gone - ACAB



WHAT IS YOUR BIGGEST SECRET?:-
1, 2, 3, 4 - plain white tshirt
(wahaaha~ kene dah nie)



WHAT DO YOU WANT RIGHT NOW?:-
high school rocker - bunkfaces


WHAT DO YOU THINK OF YOUR FRIENDS?:-
mati hidup kembali - butterfinger



WHAT WILL YOU POST THIS AS?
gotta be my gals - couple
(ape kes girls plak nie~)


nota kelako :: thanx to lynna sbb tagged.. jenuh aku taip.. wahaha~


I'M TAGGING THE FOLLOWING BLOGGERS:
  • saudara epul [VIF (very import fwen)]
  • saudari huda [trime tagged pertame dr aku]
  • saudari rabi the cutie
  • mane nak crik 10 orang.. [sentalz btol]

Monday, June 22, 2009

SELAMAT HARI BAPA!!!


Abah dan Along [Slamat hari bapa!!!]


Isnin (22.06.09) - Semalam hari bapa (Ahad).. Ape aku buat ek?..

Pendahuluan :

:: sebenarnye aku xpernah smbut hari bapa sebelum nie ::
:: sbb family aku xbiasekan sambutan nie ::
:: aku mule pentingkan hari2 mcmnie bler aku balik dr kursus BPR ::
:: dlm kursus tue die bleh wat sedih pasal parents kite ::
:: air mata jantan aku pun sebaldi berjurai, memg xleh thn ::
:: balik dr kursus tue, aku pun mule simpn duit utk hadiah bapak aku ::
:: sampi mggu kejadian [dlm tahun 2007 kowt] ::
:: aku bg hadiah kat bapak aku, terperanjat nye adik bradik aku n mak aku skali ::
:: wahahaha.. aku dah mulekn revolusi utk sambutan hari bapa dlm family ::

Isi-isi Penting :

To ABAH~

Acik nak ucapkan selamat hari bapa untuk abah buat kali ke 3 [bru 3 kali sambut].. acik nak ckp jugak bende2 yg acik dah ckp sebelum2 nie.. acik berterima kaseh sgt kat abah sbb membesarkan acik dgn penuh kasih sayang walaupun acik terpakse kongsi kasih syg tue dgn 8 beradik yg len [3 beradik tiri].. abah tetap lyn kerenah acik walaupun acik nakal [dulu2 mak ckp, aku lah plg selalu kejutkan abah aku tgh tido, g tgkap ikan kat lonkang, g men sampai semput2, abah lah yg bawak aku g hospital, rosakkan raket2 abah, byk lagi lah].. acik mintk ape aje msti abah usahakan.. tp acik jnji acik xkan mensia2kn pengorbanan abah selama nie.. acik harap abah puas hati dgn pencapaian acik skang yer.. nie jek yg mampu acik buat dan insyaAllah acik akan terus balas jasa abah lagi.. Xde ape yg acik mampu nk bg abah sekarang nie.. ape yg acik mampu, bulan 8 nnti acik nak abah tgk acik konvo ye.. nie jek yg acik tmampu bg kat abah sekarang.. lpas tu kite bergambar 1 family dan acik nak abah pkai jubah konvo tu nnti tau.. Achik sayang Abah!!!.. [berjurai lagi air mate aku.. lalalala~] acik bangge sgt sbb dapat name yang 'bin' kan name abah.. Terima kase yek..


Penutup :

10 Things U should & must know about my lovely father~

1. His name is Md. Noor Bin Wahasan
2. Very da Sporting person [beli Hp baru, lpas tue suro aku pakai.. sgt baik kn?]
3. Like to Play golf a Lot [terer tau, byk hadiah kat umah nie sbb ketereran beliau bermain]
4. Lovely
5. Favorite brand is Crocodile [aku pernah bg sehelai baju crocodile raye thn lepas, tp beli kat Petaling Street jek]
6. Hardworking & Hensem [turun kat anak die lah kn?.. tp aku hensem lagi sbb kacok dgn mak. He3]
7. Liverpool Die Hard Fan [nie aku xleh ikut, aku suke Chelsea, sbb tue aku slalu gaduh dgn abah dgn along aku pasal bola, along fan liverpool.. He3]
8. Favorite number is 8 [same dgn aku sbb tue nbr flat kenderaan ktorang sume ade 8, JHS 8888, JFC 888]
9. Ahmad Jais Fan [aku pun suke.. "cincin mas di kembalikan diletak di telapak tangan"]
10. Abah pernah nak suro aku mngurat pekerja kafe kat kelab golf tmpat die [aku yg pemalu nie mane r geti mngurat.. He2]




Saturday, June 20, 2009

BELAJAR @ KERJA

Sabtu (20.06.2009) - Jam pkul 5:36am. huish. aku dah xpham dgn mase tido aku nie.. tido lepas subuh [walaupun aku tau xbgus tido lpas subuh], bangun lepas zohor.. setiap ari mcmtue. aku dah xpaham dgn diri sendiri. mcmne kawan aku ckp die knal diri aku nie. aku sendri xknal [dalam dilema nie].. nie sume disebabkan satu soklan aje. Belajor @ Pekerjaan?

Belajor:
- aku sambung lg 2thn jek, lpas tue aku dah ade master.[MBA @ MS]..
- lepas grade master gaji dah lebih rm2k.[sebulan seribu simpan wat kawen.. hehe.]
- nak kene pakai byk duit nie. [mase aku degree pun nak byr yuran, family aku dah gadoh2.]

Pekerjaan:
- takde keje yang nak kat aku. [puas dah crik,semua yang aku kenal semua aku dah call]
- kalo ade pun xde kene mengena dengan degree aku, [mcmne nak crik pengalaman..]

uish.. mcmne nie.. kengkawan semua dah ade perancangan. aku tak nampak lagi nie. xsabar dah rasenye nak bagi mak & abah duit gaji aku.. "mak..amiklah duit nie buat belanje".. nie ayat yang aku nak gune biler aku dah dapat gaji pertama aku. tp sebelum tue. ade bende yang aku akan cakap dulu.. "mak.. tengoklah sijil degree achik nie, achik dah abeskan degree nie.." [wah.. aku rase nak menangis nie].. aku dah r malas dulu. UPSR, PMR, SPM, MATRIKULASI.. bende2 nie xpenting sgt bg aku dulu.. merempit sane sini. lumbe haram. abeskan rm2k utk bikin moto.. mak sampai malu.. orang kampung citer pasal aku.. tp ntah knape aku rase aku bile aku dah masuk UPM dulu, ade bende yang aku kena buktikan kat family aku yang aku bukan mcm dulu.. aku harap aku dah tutup mulut penduduk kampung aku skang.. hahaha.. "nie kippie lah, bkn mat rempit lagi.."

tapi soklan Belajor @ Pekerjaan?

menyemakkan kpale aku lah.. tido xnyenyak.. mkn xkenyang.. isk..
kawan2.. doakan aku pilih jalan yang terbaik untuk mase depan aku dengan masa depan family aku yer.. Amin..

Friday, June 19, 2009

HEPPI BESDAY FARAH!!

Selasa (16.06.2009) - "Mental!!".. perkataan nie yang aku slalu guna lepas kumpulan futsal aku kalah. tengah sibuk2 kutuk sesame sendiri..mayun.."kippie,jap lg besday farah.. jom wish same2".. aku ttibe tringat yang kwn sekelas aku mase form4 sambut besday die bsok. lepas jek aku mintk nbr celcom farah, "slamat ari jadi weh, dah tua dah ko, smoge bahgia ke anak cucu, hahaha"..

Pagi yang hening, aku dikejutkan dgn panggilan dari "Sedar_Farah".. demikian adalah perbualan aku & farah :

Aku : Hello. Ade ape call aku pepagi nie?
Farah : Pagi ape nye dah pkul 10 lbh dah nie..

Setelah sekian lame berbual..

Aku : Ko kne belanjer mkn nie..kn besday ko.. kat mane ko nak blanje? hehe..
Farah : Aik? aku plak ke nak kne belanje?.. korg r blanje aku sbb ari ni besday aku..
Aku : Ala..tu style lame.. ko blanje yer aku tggu..
Farah : Korg lah blanje.. aku punye besday..

Pertelingkahan itu masih lom selesai sampi talian diputuskan..hehe.. tiba-tiba, hp aku dikejutkan dgn msg dari "Sedar_Mahyuddin".. "kippie, mlm nie dtg rumah farah..die blanje mkn kat umah die".. gembiranya aku dgr brite org nak blelanja makan.. aku pun trus bersiap g rumah besday gal, kami pun sibuk dgn sesi fotography, sakat-menyakat, paling teruk kene mlm tue alip (mr.muscle).. ksian aku tengok die.. hahaha.. selepas 3 pinggan aku bedal mihun n 1 pinggan kek coklat [bestnye plak ai..lapa] sesi photography secara beramai2 pun dijalankan.. [usop, bob, alham, tayan, alip, aby, kippie, mayun, amy, nabihah, lia, farah, ank lia & adik farah] gelak sakan amik gmbor sampi xingt yg mak ayah die ade kat tepi.. hehe..lpas puas ktawe,aku tgglkn kengkawan dgn janji nak men bowling bsok.. [yeah!!..lamenye xmen bowling]

Rabu (17.06.09) - Pukul 2 aku dah tunggu kawan-kawan, mane diorg nie, lame dah aku dgn faiz tggu. tempat janji : bowling muar. hampir setengah jam aku tggu brulah dapat main. pergh.. dah lame xmain, bowling2 yg cntik2 tue, sume aku humbam ke longkang.. hehe.. tp 2nd round aku serius sikit.. kalah tipis dgn mayun [wakil sek aku dulu].. dpt nbr 2.. aku ingt dah power dah aku nie.. haha.. poyo.. lpas men bowling.. g karoke sampai serak2 suare. rock kapak pilihan hati.. hee. lpas tue, mkn ABC kat tanjung emas [tempt cina mati bunuh diri minggu lepas].. sedap.. aku minum sirap bandung jek sbb liur tgk sebelah meja tu minum. abes sesi bual-bual dgn faiz,mayun & farah.. kitorang pun balik.. dengan harapan nak g jogging besok pagi..

Khamis (18.06.09) - Nak joging?.. sume atas katil tido.. lalala~

Permulaan BLOG & Anti Tempayan

Jumaat (19 Jun 2009) - Jam kat monitor dah pun pukul 4:02 pagi. aku tetap terkebil nak tulis ape kat blog aku nie. mule-mule aku xmo gak wat blog nie, pada aku mcm ape ntah buat blog nie. ttibe ade kwn aku nie crite n aku pasal kepuasan hati sendiri.. Eh!!..mcmne aku boleh lupe tentang prinsip hidup aku slame nie, kepuasan hati aku sendiri.. kippie.. kippie.. prinsip hidup ko sendiri ko lupe. Prinsip aku : pedulikan ape orang nak cakap pasal aku, janji aku puas hati dengan diri aku sendiri. Hrmmm.. ape nk kisah pasal mulut orang nie. semua manusia berhak nak bercakap sebab mereka-mereka itu dikurniakan mulut untuk bercakap. cume kadang-kadang mereka xsedar yang mereka cume pinjam jek mulut tu kat atas muka bumi nie. mulut tempayan boleh lah kita tutup, mulut orang memang xboleh tutup tapi penampor kan aje. orang jenis nie memang xgeti nak bersyukur..


Renung-renunglah Si Mulut Tempayan :

Dan sesungguhnya Kami telah memberi kepada Luqman, hikmat kebijaksanaan, (serta Kami perintahkan kepadanya): Bersyukurlah kepada Allah (akan segala nikmatNya kepadamu)”. Dan sesiapa yang bersyukur maka faedahnya itu hanyalah terpulang kepada dirinya sendiri, dan sesiapa yang tidak bersyukur (maka tidaklah menjadi hal kepada Allah), kerana sesungguhnya Allah Maha Kaya, lagi Maha Terpuji.

Surah Luqman; ayat 12


Salah satu pesanan Luqman kepada anak-anaknya :

Hai anakku; engkau telah merasakan betapa beratnya mengangkat batu besar dan besi yang amat berat, tetapi akan lebih berat lagi daripada semua itu,adalah bilamana engkau mempunyai tetangga (jiran) yang jahat.